SateliTV.net v slovenščini - moj portal o satelitski, kabelski in zemeljski televiziji
torek, 19.3.2024.
kje sem?: Satelitska televizija
SateliTV.net logo
branja: 2605

Novosti v DVB-T oddajanju.

Avtor teksta: Vito Plavčak, 11.6.2018. ob 7:58
Programi TV Slovenija prek strešne ali sobne antene na voljo le v višji ločljivosti, regionalni programi vidni po vsej Sloveniji. S spremembami, ki jih uvaja RTV Slovenija, bodo lahko sedaj gledalci vse tri televizijske programe, to so TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 spremljali v HD-ločljivosti, regionalna programa TV Koper/Capodistria in TV Maribor bosta v SD-ločljivosti po 11. juniju vidna na celotnem področju Slovenije.

Gledalce, ki spremljajo programe TV Slovenija s pomočjo strešne oziroma sobne antene obveščamo, da RTV Slovenija z 11. junijem letos ukinja oddajanje nacionalnih televizijskih programov signala v tehniki SD prek MUX A. Na predlog Sveta za radiodifuzijo in Agencije za komunikacijska omrežja in storitve bodo gledalci do nadaljnjega še naprej lahko prek sobne oziroma strešne antene spremljali programe TV Slovenija v tehniki SD, ki bodo na voljo prek MUX C, a morajo zato ponastaviti sprejemnike.

Na digitalnem prizemnem omrežju, kjer RTV Slovenija oddaja svoje nacionalne televizijske programe, z 11. junijem 2018 ukinja oddajanje teh programov v SD-tehniki. Od enajstega junija naprej bo na prizemnem oddajnem omrežju MUX A, ki omogoča spremljanje programov prek sobne ali strešne antene, tri nacionalne programe TV Slovenija mogoče spremljati le v višji ločljivosti, regionalni in programi za narodnostne skupnosti RTV Slovenija pa bodo vidni na celotnem področju Slovenije, ki ga pokriva DVB-T omrežje.

Da bodo gledalci lahko še naprej prek sobne ali strešne antene spremljali nacionalne programe TV Slovenija v HD-tehniki morajo sprejemnike ponastaviti na HD-signal. Gledalci, ki pa nimajo sprejemnikov za HD-signal, morajo kupiti sodobnejši set top box, ki omogoča sprejem HD-signala. Če tega ne bodo storili, nacionalnih programov TV Slovenija po 11. juniju ne bodo več mogli spremljati.

RTV Slovenija prek prizemnega omrežja MUX A širi svoje nacionalne in regionalne televizijske programe skladno z zakonodajo. Na začetku delovanja digitalnega omrežja MUX A, ki polno deluje od konca leta 2010, je RTV Slovenija oddajala televizijski program samo SD-ločljivosti, zaradi hitrih tehnoloških sprememb, izgradnje dodatnega prizemnega omrežja MUX C in pa velike ponudbe na trgu televizijskih sprejemnikov, ki omogočajo sprejem HD-signala, pa so že leta 2012 gledalci, ki so spremljali televizijske programe prek DVB-T oddajniške mreže, dobili možnost sprejema televizijskih programov v HD-ločljivosti. Do zdaj je RTV Slovenija oddajala v HD-ločljivosti le programa TV SLO1 in TV SLO 2, zdaj pa ponudbo širi še na program TV SLO 3, obenem pa ukinja sočasno oddajanje teh programov v SD-ločljivosti.

RTV Slovenija poleg prizemnega omrežja MUX A, kjer širi signal programov TV Slovenija, upravlja tudi prizemno omrežje MUX C kjer širi SD-signal komercialnih televizijskih programov. Omrežje MUX C je RTV Slovenija zgradila leta 2013, lani septembra pa še radijsko digitalno omrežje DAB+, kar nas uvršča v tehnično in tehnološko naprednejše javne medijske servise v Evropi.

Več informacij, odgovori na najbolj pogosta vprašanja in pomoč v povezavi s spremljanjem programov RTV Slovenija so na voljo na brezplačni številki 080 28 68 ali spletni strani DVB-T http://www.rtvslo.si/dvb-t/.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

ostale novice iz te rubrike

danes ob 8:08Nekodirani programi DELUXE zapustili satelit ASTRA.13 nekodiranih programov je oddajalo na fr. 12699 MHz ver. SR 23500 FEC 3/4 DVB-S2 8PSK. Njihovi ... včeraj ob 20:09Trije transponderji VIVACOMA ponovno na HOT BIRDU.Tako so se programi ponovno TESTNO pojavili na satelitu HOT BIRD. Trenutno oddajajo na treh ... pred 2 dnevi ob 6:32Agencija objavlja javni razpis za dve novi nacionalni digitalni radijski omrežji DAB+ R4 in DAB+ R5.Agencija ob tem poudarja, da je digitalna zvokovna radiodifuzija (DAB) prihodnost radijskega ... pred 3 dnevi ob 6:13MCM TOP HD na EUTELSATU 16A.Francoski glasbeni program MCM TOP HD oddaja v kodirnem sistemu CONAX na frekvenci 11324 MHz ... 14.3.2024. ob 15:30V paketu A1 Hrvaška AXN na novi frekvenci.Program je do sedaj deloval na frekvenci 11554 MHz ver. Sedaj pa je AXN ADRIA dosegljiv ... 14.3.2024. ob 6:43VIVACOM na HOT BIRDU začasno zapustil 5 transponderjev.Bolgarski direct to home paket VIVACOM je testiral oddajanje na satelitu HOT BIRD na 13. stopinjah ... 5.3.2024. ob 18:41Na EUTELSATU 16A novi programi.Tako na frekvenci 10721 MHz hor. SR 30000 FEC 3/5 DVB-S2 8PSK delujejo naslednji E-SPORTS ... 7.3.2024. ob 16:24V MTS paketu na ASTRI 23,5 st. vzhodno ponovno spremembe.Po tem ko so DTH paket zapustili BALKAN SPORT 1,2 ter 3 so sedaj ponovno malo premešali karte ...
Ali bi bila dobrodošla novost na satelitu EUTELSAT 16 A tudi glasbeni tv program AKTUAL TV ?
Vsekakor da.
Mogoče pa res.
Ne rabimo tega programa.
glasuj
Rezultati
Copyright © 2024 SateliTV.net Slovenija. Vse pravice si pridržujemo. Design: ZONA.