SateliTV.net v slovenščini - moj portal o satelitski, kabelski in zemeljski televiziji
sreda, 29.1.2020.
kje sem?: Satelitska televizija
SateliTV.net logo
branja: 278

TV KOPER na satelitu HOT BIRD samo še do 9.11. 2019.

Avtor teksta: Vito Plavčak, 1.11.2019. ob 7:27
Velik udarec za TV KOPER, grozi mu izguba večjega dela gledalcev : Italijanski programi nič več vidni čez mejo ?

Uredništva programov Televizije Koper-Capodistria v italijanskem jeziku so danes pozvala italijansko vlado, slovenska politična telesa, predstavnike italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem ter Radiotelevizijo Slovenija, da jim zagotovijo nadaljevanje satelitskega oddajanja programov.

Kot so zapisali v pozivu, bo 9. novembra zaradi izčrpanja finančnih sredstev, ki jih je Italija namenjala sprejemanju njihovega signala na satelitu Hotbird, prekinjeno satelitsko oddajanje televizijskih programov TV Koper-Capodistria v italijanskem jeziku.

"Prenehanje tega načina oddajanja naših programov - edinega, ki lahko zagotovi prisotnost našega signala na celotnem avtohtonem območju poselitve italijanske manjšine v Istri, na Reki in v Dalmaciji, a tudi v obmejnih italijanskih pokrajinah - je hud udarec za italijansko narodno skupnost, živečo na območju, kjer oddaje TV in Radia Koper-Capodistria že desetletja predstavljajo nenadomestljivo sredstvo širjenja italijanskega jezika in kulture ter pomembno oporno točko pri ohranjanju identitete in čuta pripadnosti Italijanov, ki so 'ostali'," so sporočili.

Spomnili so, da so se doslej izjalovili vsi poskusi, da bi ohranili oddajanje prek satelita ali našli ustrezne alternativne rešitve, kot je npr. možnost oddajanja signala prek prizemeljskih digitalnih oddajnikov v istrsko-kvarnerski regiji. Zdaj se jim obeta izguba precejšnega, če ne celo pretežnega dela gledalcev, kar pomeni, da ne bodo več mogli ustrezno opravljati svojega poslanstva v prid italijanske narodne skupnosti, so zapisali.

Poudarili so, da izguba satelita ni zgolj tehnično ali finančno vprašanje, temveč temeljna, strateška težava z v prihodnost segajočimi vplivi, saj bi lahko bila od nje v marsikaterem pogledu odvisna prihodnost njihovega medija in glede na neugoden kontekst tudi prihodnost same manjšine.

Poleg tega bi tako usahnil pomemben člen kulturne in televizijske ponudbe na večkulturnem, večetničnem in čezmejnem območju, s tem pa bi izničili tudi pomembnost in pomen projekta čezmejne televizije, v katerem si je TV Koper-Capodistria že pred časom izborila pomembno vlogo ob boku italijanskega in slovenskega programa deželnega sedeža RAI za Furlanijo-Julijsko krajino.

Zato uredništva programov TV Koper-Capodistria v italijanskem jeziku pozivajo "italijansko vlado, parlament in najpomembnejše institucije, slovenska politična telesa, Javni zavod Radiotelevizija Slovenija ter vse institucionalne predstavnike italijanske skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, da poiščejo rešitev, pa četudi začasno, ki bo zagotovila nadaljevanje satelitskega oddajanja njihovih programov, dokler ne bo mogoče najti ustreznega alternativnega načina sprejemanja njihovih programov na celotnem avtohtonem poselitvenem prostoru italijanske manjšine".

https://regionalobala.si/novica/velik-udarec-za-tv-koper-grozi-mu-izguba-vecjega-dela-gledalcev-italijanski-programi-nic-vec-vidni-c

ostale novice iz te rubrike

včeraj ob 21:04TV KOPER/CAPODISTRIA pričakujemo ponovno na satelitu.TV KOPER/CAPODISTRIA naj bi po zadnjih podatkih do najkasneje sredi letošnjega leta, ponovno ... pred 3 dnevi ob 16:49Na regionalnem satelitu tudi množica nekodiranih albanskih tv programov.10762 GHz H 30000 5/6 8PSK MPEG 4 TOP NEWS,RTK 1, BCTV EUROPE 10804 GHz H 29950 2/3 8PSK ... 25.1.2020. ob 13:48Novosti v DAB+ omrežju.Agencija AKOS je RTV Sloveniji dodelila tudi oddajanje drugega nacionalnega multipleksa, ki ... 24.1.2020. ob 20:49Nadaljevanka Jezero z podnapisi.Polemike okoli slišnosti glasu glavnega igralca Sebastiana Cavazze se vrstijo v medijih že ... 24.1.2020. ob 17:00TRING paket aktiviral nov transponder.Albanski paket TRING sedaj deluje tudi na frekvenci 11139 GHz hor. SR 30000 FEC 3/5 DVB-S2 ... 24.1.2020. ob 8:31Country glasba na satelitu.Program z country glasbo najdemo na frekvenci 12073 GHz ver. SR 30000 FEC 3/4 DVB-S2 8PSK ... 16.1.2020. ob 13:193. februarja v Total tv trije novi programi.HD Cinestar TV 2, Home & Garden TV in Discovery Channel HD, ki vam bo od sedaj na voljo v ... 14.1.2020. ob 7:46CINEMANIA od jutri v HD tehniki.TOTAL TV paket deluju na regionalnem satelitu EUTELSAT 16A, na 16. stopinjah vzhodno. CINEMANIA ...
Kje spremljate ameriško profesionalno košarkarsko ligo NBA ?
TV 3 MEDIAS
TV 3 MEDIAS HD
ARENA SPORT HD
HRT 2 HD
NBA TV
Na drugih kodiranih programih.
glasuj
Rezultati
Copyright © 2020 SateliTV.net Slovenija. Vse pravice si pridržujemo. Design: ZONA.