SateliTV.net v slovenščini - moj portal o satelitski, kabelski in zemeljski televiziji
četrtek, 14.11.2019.
kje sem?: Satelitska televizija
SateliTV.net logo
branja: 160

TV KOPER na satelitu HOT BIRD samo še do 9.11. 2019.

Avtor teksta: Vito Plavčak, 1.11.2019. ob 7:27
Velik udarec za TV KOPER, grozi mu izguba večjega dela gledalcev : Italijanski programi nič več vidni čez mejo ?

Uredništva programov Televizije Koper-Capodistria v italijanskem jeziku so danes pozvala italijansko vlado, slovenska politična telesa, predstavnike italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem ter Radiotelevizijo Slovenija, da jim zagotovijo nadaljevanje satelitskega oddajanja programov.

Kot so zapisali v pozivu, bo 9. novembra zaradi izčrpanja finančnih sredstev, ki jih je Italija namenjala sprejemanju njihovega signala na satelitu Hotbird, prekinjeno satelitsko oddajanje televizijskih programov TV Koper-Capodistria v italijanskem jeziku.

"Prenehanje tega načina oddajanja naših programov - edinega, ki lahko zagotovi prisotnost našega signala na celotnem avtohtonem območju poselitve italijanske manjšine v Istri, na Reki in v Dalmaciji, a tudi v obmejnih italijanskih pokrajinah - je hud udarec za italijansko narodno skupnost, živečo na območju, kjer oddaje TV in Radia Koper-Capodistria že desetletja predstavljajo nenadomestljivo sredstvo širjenja italijanskega jezika in kulture ter pomembno oporno točko pri ohranjanju identitete in čuta pripadnosti Italijanov, ki so 'ostali'," so sporočili.

Spomnili so, da so se doslej izjalovili vsi poskusi, da bi ohranili oddajanje prek satelita ali našli ustrezne alternativne rešitve, kot je npr. možnost oddajanja signala prek prizemeljskih digitalnih oddajnikov v istrsko-kvarnerski regiji. Zdaj se jim obeta izguba precejšnega, če ne celo pretežnega dela gledalcev, kar pomeni, da ne bodo več mogli ustrezno opravljati svojega poslanstva v prid italijanske narodne skupnosti, so zapisali.

Poudarili so, da izguba satelita ni zgolj tehnično ali finančno vprašanje, temveč temeljna, strateška težava z v prihodnost segajočimi vplivi, saj bi lahko bila od nje v marsikaterem pogledu odvisna prihodnost njihovega medija in glede na neugoden kontekst tudi prihodnost same manjšine.

Poleg tega bi tako usahnil pomemben člen kulturne in televizijske ponudbe na večkulturnem, večetničnem in čezmejnem območju, s tem pa bi izničili tudi pomembnost in pomen projekta čezmejne televizije, v katerem si je TV Koper-Capodistria že pred časom izborila pomembno vlogo ob boku italijanskega in slovenskega programa deželnega sedeža RAI za Furlanijo-Julijsko krajino.

Zato uredništva programov TV Koper-Capodistria v italijanskem jeziku pozivajo "italijansko vlado, parlament in najpomembnejše institucije, slovenska politična telesa, Javni zavod Radiotelevizija Slovenija ter vse institucionalne predstavnike italijanske skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, da poiščejo rešitev, pa četudi začasno, ki bo zagotovila nadaljevanje satelitskega oddajanja njihovih programov, dokler ne bo mogoče najti ustreznega alternativnega načina sprejemanja njihovih programov na celotnem avtohtonem poselitvenem prostoru italijanske manjšine".

https://regionalobala.si/novica/velik-udarec-za-tv-koper-grozi-mu-izguba-vecjega-dela-gledalcev-italijanski-programi-nic-vec-vidni-c

ostale novice iz te rubrike

pred 2 dnevi ob 16:56TV KOPER ne oddaja več na HOT BIRDU.Danes 12.11. 2019 TV KOPER/CAPODISTRIA ter RADIO KOPER nista več dosegljiva na satelitu HOT ... pred 3 dnevi ob 17:28RTV Slovenija kmalu na satelitu v HD tehniki.RTV programi bodo delovali na novem transponderju OIV ZAGREB na fr. 11637 GHz ver. SR 30000 ... 9.11.2019. ob 13:23TV KOPER na satelitu samo še do polnoči.Na satelitu HOT BIRD fr. 12520 V žal zaradi zmanjševanja stroškov, ne bo več dosegljiv. TV ... 9.11.2019. ob 12:56Na TV 3 vse več športnih prenosov.Tomaž Taškar, direktor PRO TV, pravi: “Pro TV je že začel testno oddajanje programa TV4, ki ... 8.11.2019. ob 19:04Na HRT tudi NBA liga.V NBA ligi igra tudi veliko hrvaških državljanov. Bojan Bogdanović (Utah Jazz), Dario Šarić ... 6.11.2019. ob 15:14DUGA PLUS na novi frekvenci EUTELSATA 16A.Program je sedaj dosegljiv tudi na novi frekvenci, ponudnika TEAM-SAT iz Sarajeva. DUGA ... 15.10.2019. ob 11:35V TOTAL TV paketu tudi resničnostni šov ZADRUGA.Spremljajte vso dogajanje v resničnostnem šovu "Zadruga" v živo, 24 ur na dan, vseh 7 dni ... 15.10.2019. ob 7:36V DTH paketu MTS tudi NBA TV.Tako na transponderju TELEKOMA SRBIJE - MTS na ASTRI 23,5 st. vzhodno od včeraj deluje tudi ...
Ali naj RTV SLOVENIJA začne z oddajanjem HD programov na satelitu v kodirnem sistemu VIACCESS ?
Vsekakor
Ni potrebe po tem.
glasuj
Rezultati
Copyright © 2019 SateliTV.net Slovenija. Vse pravice si pridržujemo. Design: ZONA.