SateliTV.net v slovenščini - moj portal o satelitski, kabelski in zemeljski televiziji
torek, 19.3.2024.
kje sem?: Digitalna zemeljska TV
SateliTV.net logo
branja: 4067

POP TV in A KANAL zapuščata DVB-T zemeljsko oddajanje.

Avtor teksta: Vito Plavčak, 12.11.2016. ob 9:32
Najbolj gledanega programa v Sloveniji Pop TV ne bo več mogoče spremljati prek antene, ugasnili pa bodo tudi oddajanje Kanala A. Prek antene televizijo gleda še več kot sto tisoč gospodinjstev. "Poslovnih namer in njihovih podrobnosti v fazi oblikovanja strategije ne razkrivamo," je vse, kar so na kup naših vprašanj odgovorili v podjetju Pro plus, ki oddaja omenjena programa.

Smo pa v uredništvo prejeli dopis Pro plusa iz začetka oktobra, v katerem napovedujejo, da se programa Pop TV in Kanal A pripravljata na "zaključek oddajanja preko DVB-T platforme". DVB-T je strokovna kratica za digitalno prizemno televizijo, torej signal, ki ga lahko spremljate prek antene.

Signal naj bi izključili že čez dobra dva meseca, predvideni datum izklopa je menda 16. januar prihodnje leto, smo izvedeli neuradno. S tem dnem bo brez programa Pop TV in Kanal A ostalo več kot sto tisoč gospodinjstev.

Po podatkih zadnje terenske raziskave pomlad 2016, ki jo je opravilo podjetje AGB Nielsen, namreč živi v gospodinjstvih s prizemnim signalom 12,5 odstotkov prebivalstva Slovenije starejših od štirih let, nam je pojasnil Boštjan Kušnjerek, ki je v podjetju direktor marketinga. Brez signala Pop TV in Kanala A bo tako januarja ostalo okrog 250 tisoč ljudi, saj je povprečna velikost gospodinjstva 2,5 člana.

Na vprašanje, kako bo to vplivalo na gledanost in oglaševalske prihodke, v Pro plusu niso odgovorili, prav tako niso povedali, koliko bodo s prenehanjem oddajanja prizemnega signala prihranili. Po naših informacijah gre za nekaj sto tisoč evrov na leto. Za oddajanje v tako imenovanem multipleksu C mora Pro plus namreč plačevati RTV Sloveniji, ki upravlja omrežje.

Ogromna večina gospodinjstev pri nas, več kot 550 tisoč, jih ima naročeno kabelsko ali IP televizijo, kažejo podatki agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Zanje se zaenkrat še nič ne spreminja, a najbrž so razlog za spremembo prav ta gospodinjstva.

Prenehanje oddajanja signala prek zraka je zelo verjetno uvod v zaračunavanje programov pri kabelskih operaterjih, o čemer smo poročali že januarja. Kabelski operaterji namreč za Kanal A in Pop TV doslej niso bili pripravljeni plačevati, ker sta bila programa brezplačno na voljo "v zraku". Kabelski operaterji so sicer Pro plusu že zdaj plačevali za programa v HD kakovosti in za časovne funkcije, a sta ti dve doplačili praviloma le nekaj odstotkov cene, ki se sicer plačuje za programe.

janez.zalaznik@zurnal24.si

http://www.zurnal24.si/pop-tv-in-kanal-a-boste-nehala-oddajati-clanek-280603

ostale novice iz te rubrike

8.12.2021. ob 8:38PAY TV v slovenskem zemeljskemu oddajanju šele v letu 2022.Kot kaže, sprejemniki s katerimi bomo lahko spremljali plačljivo TV zaenkrat še niso v Sloveniji. ... 17.10.2019. ob 9:00V omrežju DAB + sedaj tudi radio AKTUAL.RADIO SLOVENIJA 1, RADIO SLOVENIJA 2, RADIO SLOVENIJA 3, RADIO SI, OGNJIŠČE, ANTENA, CENTER, ... 11.4.2017. ob 9:12Ali tudi PLANET TV zapušča DVB-T ?Potem ko sta zemeljsko oddajanje zapustila tv programa POP TV ter A KANAL, pričakujemo da ... 16.11.2016. ob 14:47TV PETELIN v DVB-T sistemu oddajanja.PETELIN TV deluje v DVB-T MULTIPLEXU C katerega oddaja RTV Slovenija. #image#... 20.9.2016. ob 8:42V MUXU C tudi NOVA 24 TV.Tako lahko sedaj spremljamo na televizijskih ekranih v MUXU C tudi tv program NOVA 24 TV. Zanimivo ... 7.7.2014. ob 16:18PINK SI ponovno v DVB-T.V MUXU C s katerim upravlja RTV Slovenija je ponovno pričel z oddajanjem televizijski program ... 6.1.2014. ob 20:29V MUXU C ponovno novosti.V MUXU C tako ponovno deluje televizija TOP TV ( informativni program ), TV PETELIN ( narodno-zabavna ... 7.11.2013. ob 21:37V RTV MUXU A sedaj tudi SLO TV 1 HD.Tako lahko sedaj v MUXU A spremljamo že dva HD TV programa : TV SLOVENIJA 1 HD TV SLOVENIJA ...
Ali bi bila dobrodošla novost na satelitu EUTELSAT 16 A tudi glasbeni tv program AKTUAL TV ?
Vsekakor da.
Mogoče pa res.
Ne rabimo tega programa.
glasuj
Rezultati
Copyright © 2024 SateliTV.net Slovenija. Vse pravice si pridržujemo. Design: ZONA.