Verzija za ispis: TV KOPER na satelitu HOT BIRD samo še do 9.11. 2019.

http://www.satelitv.net/

TV KOPER na satelitu HOT BIRD samo še do 9.11. 2019.
Avtor teksta: Vito Plavčak, 1.11.2019. ob 7:27

Velik udarec za TV KOPER, grozi mu izguba večjega dela gledalcev :

Italijanski programi nič več vidni čez mejo ?

Uredništva programov Televizije Koper-Capodistria v italijanskem jeziku so danes pozvala italijansko vlado, slovenska politična telesa, predstavnike italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem ter Radiotelevizijo Slovenija, da jim zagotovijo nadaljevanje satelitskega oddajanja programov.

Kot so zapisali v pozivu, bo 9. novembra zaradi izčrpanja finančnih sredstev, ki jih je Italija namenjala sprejemanju njihovega signala na satelitu Hotbird, prekinjeno satelitsko oddajanje televizijskih programov TV Koper-Capodistria v italijanskem jeziku.

"Prenehanje tega načina oddajanja naših programov - edinega, ki lahko zagotovi prisotnost našega signala na celotnem avtohtonem območju poselitve italijanske manjšine v Istri, na Reki in v Dalmaciji, a tudi v obmejnih italijanskih pokrajinah - je hud udarec za italijansko narodno skupnost, živečo na območju, kjer oddaje TV in Radia Koper-Capodistria že desetletja predstavljajo nenadomestljivo sredstvo širjenja italijanskega jezika in kulture ter pomembno oporno točko pri ohranjanju identitete in čuta pripadnosti Italijanov, ki so 'ostali'," so sporočili.

Spomnili so, da so se doslej izjalovili vsi poskusi, da bi ohranili oddajanje prek satelita ali našli ustrezne alternativne rešitve, kot je npr. možnost oddajanja signala prek prizemeljskih digitalnih oddajnikov v istrsko-kvarnerski regiji. Zdaj se jim obeta izguba precejšnega, če ne celo pretežnega dela gledalcev, kar pomeni, da ne bodo več mogli ustrezno opravljati svojega poslanstva v prid italijanske narodne skupnosti, so zapisali.

Poudarili so, da izguba satelita ni zgolj tehnično ali finančno vprašanje, temveč temeljna, strateška težava z v prihodnost segajočimi vplivi, saj bi lahko bila od nje v marsikaterem pogledu odvisna prihodnost njihovega medija in glede na neugoden kontekst tudi prihodnost same manjšine.

Poleg tega bi tako usahnil pomemben člen kulturne in televizijske ponudbe na večkulturnem, večetničnem in čezmejnem območju, s tem pa bi izničili tudi pomembnost in pomen projekta čezmejne televizije, v katerem si je TV Koper-Capodistria že pred časom izborila pomembno vlogo ob boku italijanskega in slovenskega programa deželnega sedeža RAI za Furlanijo-Julijsko krajino.

Zato uredništva programov TV Koper-Capodistria v italijanskem jeziku pozivajo "italijansko vlado, parlament in najpomembnejše institucije, slovenska politična telesa, Javni zavod Radiotelevizija Slovenija ter vse institucionalne predstavnike italijanske skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, da poiščejo rešitev, pa četudi začasno, ki bo zagotovila nadaljevanje satelitskega oddajanja njihovih programov, dokler ne bo mogoče najti ustreznega alternativnega načina sprejemanja njihovih programov na celotnem avtohtonem poselitvenem prostoru italijanske manjšine".

https://regionalobala.si/novica/velik-udarec-za-tv-koper-grozi-mu-izguba-vecjega-dela-gledalcev-italijanski-programi-nic-vec-vidni-c

 
Branja (1413).